Tijdens dit webinar gingen we dieper in op facturatiesoftware. Meer bepaald: hoe kies je als accountant een tool die jouw werking én die van je klant vereenvoudigt? We nodigden zes experten uit die hun aanpak en visie deelden — van uitleg over hun keuze strategische keuze tot praktische demo’s. Eén boodschap klonk duidelijk doorheen alle verhalen: kies één tool, rol die uit, en begeleid je klant.
Adriaan Droeshout (AVW Accounting): één omgeving, één plan
Adriaan startte het webinar en legde uit hoe zijn kantoor werkt met WinAuditor als all-in-one oplossing. Door die keuze werkt de klant in exact dezelfde omgeving als de boekhouder. Facturen worden eenvoudig opgesteld en komen automatisch in het boekhoudsysteem terecht.
Hij kiest bewust voor één oplossing voor álle klanten. Zo vermijdt hij versnippering en behoudt hij overzicht én efficiëntie. Hij benadrukte hoe ze dankzij die aanpak 95% van hun klanten digitaal kregen. De combinatie van klantvriendelijke tools en sterke begeleiding werkt. Tegen eind 2025 zal iedereen 100% Peppol-ready zijn.
💡 Tip van Adriaan: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik zal het wel kunnen” — met dat Pippi Langkous-motto roept hij op om als accountant zélf het voortouw te nemen. Kies een tool, maak een plan, en ga ervoor.
Laurent Oosters (Winauditor): jij bepaalt wat de klant ziet
Laurent toonde hoe je met WinAuditor als accountant echt aan het stuur zit. Het klantenportaal vormt de basis van een uniforme samenwerking: jij beslist welke functies zichtbaar zijn voor je klant. Die eenvoud maakt de software toegankelijk — zelfs voor ondernemers zonder digitale voorkennis.
💡 Tip van Laurent: werk met een tool waarin jij controle hebt over het gebruikersniveau van de klant. Zo begeleid je iedereen op maat.
Marleen Bovre (Kantoor Paul Van Gool): van bestaande gewoonte naar digitale samenwerking
Marleen vertelde hoe zij recent werd aangeworven om de digitalisering in Kantoor Paul Van Gool te trekken. Ze hebben onder meer heel wat IT’ers en bouw ondernemers onder hun cliënteel. Via een klant leerde Marleen Eenvoudig Factureren kennen. Ze bouwt daarop verder en begeleidt ondernemers in die vertrouwde tool naar een digitale samenwerking. Voor Marleen heeft de oplossing de naam niet gestolen want elk type klant is snel op weg gezet - van eenvoudig gebruik tot meer geavanceerd artikelbeheer, voorraad opvolging of tijdregistratie van projecten.
Heel wat klanten reageerden op de mails en webinars. Zij die niet reageerden schrijft ze nu aan met een PEPPOL vragenlijst. Een aanpak die ze leerde kennen via Sterk Digitaal en waarvoor veel interesse is.
💡 Tip van Marleen: “Kies je software en ga ervoor.” Blijf niet twijfelen of telkens wisselen per klant. Zet één systeem centraal.
Wim Verstuyf (Eenvoudig Factureren): eenvoud als kracht
Wim gaf een live demo van Eenvoudig Factureren, een facturatietool die populair is bij zelfstandigen en kleine ondernemers. Voor accountants is de kracht vooral: instelbare samenwerking. Je bepaalt hoe je klant werkt, of die eigen facturen aanmaakt, hoe Codabox wordt gekoppeld, enzovoort.
Het prijsmodel is transparant en laagdrempelig — wat drempels wegneemt voor beginnende ondernemers.
💡 Tip van Wim: stel het samenwerkingsmodel scherp af op elke klant. De tool laat het toe, jij bepaalt de parameters.
Danny Frison (Consius Accountants): één structuur voor eenmanszaken en VZW’s
Danny werkt al jaren met eenmanszaken en ook VZW’s die hij na een intense opstart laat zelfboeken. Hij maakt duidelijke afspraken over boekingsregels - zoals aftrekbare kosten - en zorgt dat klanten binnen een vast rekeningschema blijven werken. Wie van de afgesproken parameters afwijkt kan hij makkelijk opvolgen om zo controle te behouden..
💡 Tip van Danny: “Trek een lijn. Kies je systeem en wijk daar niet telkens van af.” Het is je recht én je verantwoordelijkheid als accountant om duidelijke keuzes te maken.
Joeri De Greef (Cashaca / Penningmeester): de juiste tool voor de juiste doelgroep
Joeri sloot af met een toelichting over hoe je met Cachaca-software eenmanszaken kunt bedienen. Bijkomend hebben ze Penningmeester voor VZW’s en Zenfactuur voor alle andere ondernemers. Hij wees op het belang van Peppol als hefboom: het helpt om ondernemers te overtuigen om over te stappen naar digitale administratie.
De kracht zit in de herkenbaarheid van het platform en de eenvoudige opstart. Het systeem is hybride: het laat toe om deels zelf boekingen te doen, deels samen te werken met de accountant.
💡 Tip van Joeri: positioneer jezelf als gids — “jij zit aan het stuur”. De ondernemer verwacht van jou dat je de tools kiest en implementeert.
⏩ Wil je het webinar herbekijken? Klik hier! 🚀